Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login
Lees alle verslagen in boekvorm

De reis

India & Nepal: de video
12-12-2007
Leidschendam

Feeling on Top of the World
24-11-2006
Kathmandu

Mt. Everest: de makkelijke weg
24-11-2006
Kathmandu

In bad met olifantjes
20-11-2006
Kathmandu

Jumbo Plons!
20-11-2006
Kathmandu

De stad van burning and learning
16-11-2006
Varanasi

Plonsjes
16-11-2006
Varanasi

Rode oortjes
14-11-2006
Khajuraho

Tijgetje
14-11-2006
Khajuraho

Kingfisher
11-11-2006
Agra

Opgedroogd Vogelpark
11-11-2006
Agra

De Don en de olifanten
09-11-2006
Jaipur

Sterretjes kijken
09-11-2006
Jaipur

Op AudiŽntie
08-11-2006
Jaipur

De Raj van Deogarh
08-11-2006
Jaipur

De Raj van Deogarh
08-11-2006
Jaipur

Unexpected Udaipur
06-11-2006
Udaipur

Water in Udaipur
06-11-2006
Udaipur

Op de weg naar Jodhpur
04-11-2006
Jodhpur

Camel Fight
04-11-2006
Jodhpur

Achterop een camel
03-11-2006
Pushkar

Opium en een Bak Wiet
03-11-2006
Pushkar

Horn Please
01-11-2006
New Delhi

The Maharadja's are back in town!
01-11-2006
New Delhi

India & Nepal
29-10-2006
Leidschendam

In bad met olifantjes

Kathmandu | Nepal | zondag 20-11-2006 | Jeroen

En daar gingen we dan van de laatste Indiase stad naar ons nieuwe reisland: Nepal. Tijdens de autorit van zo'n zeseneenhalf uur lieten we de laatste restjes achter. Dat halve uurtje was meer dan gepland. Halverwege de route naar de grens was er namelijk een brug verzakt. Hierdoor moesten we via de smalste weggetjes en kleinste gehuchtjes een omleiding volgen. Natuurlijk ben je in India nooit alleen dus nog heel wat vrachtwagens, tractors, auto's en motoren ondergingen hetzelfde lot.
Op een gegeven moment stonden we in een kleine file zand te happen achter een defecte auto. Was erg leuk om te zien hoe iedereen zich ermee ging bemoeien en uiteindelijk de auto toch weer aan de praat kreeg. Toen moesten we nog wel door een smal weggetje van wat een bescheiden bebouwde kom mag heten. De plaatselijke verkoper van pruimtabak moest zijn luifel zelfs sluiten, anders kon niets of niemand meer passeren.
Bij de grens aangekomen werden we vriendelijk geholpen bij het stempelen van ons paspoort en nadat we de grens overgelopen waren werden we nog vriendelijker geholpen. We hebben het overal al gelezen, maar nu ook zelf ervaren: Nepal is voor iedereen die net uit India stapt een walhalla van rust, vriendelijkheid en relaxedheid.
Met een tussenovernachtinkje in Lumbini reisden we op onze tweede dag Nepal door naar het natuurpark Chitwan. Opnieuw zouden we een poging doen tijgers in het wild te zien. Chitwan is erg toeristisch van opzet en ons verblijf daar was zeer aangenaam. In een klein huisje op paaltjes hadden we een basic onderkomen en uiteraard sliepen we weer tegenover de buitenbar en schuintegenover het restaurant.
Diezelfde middag nog werden naar het olifantenfokcentrum gebracht. Daar kwamen rond die tijd juist de volwassen exemplaren met hun kalfjes de jungle uit gesjokt. Erg leuk om te zien en om die kleintjes aan te raken. Nieuwsgierig als ze zijn hobbelen ze langs elke bezoeker.
Intussen waren wij zelf ook een aardige bezienswaardigheid. Omdat het zaterdag was waren er enkele groepen scholieren. Kennelijk hadden wij een nog grotere vertederingsfactor dan de jonge olifantjes, want de jeugd vond het toch wel erg interessant om met ons op de foto te gaan. En terecht.
De volgende dag zijn we weer vroeg gestart, ja inmiddels moet hier alles tijdens zonsopgang gebeuren... Per kano met de stroom mee en ergens in de jungle uitstappen. Daar begon de zoektocht naar alles wat groot en wild is. Helaas zijn we opnieuw niet verder gekomen dan een kakelvers neushoornspoor en wat aapjes. De jungle was van zichzelf wel erg mooi en groen.
Teruggekomen bij het vertrekpuntvan onze kanotocht was het inmiddels een drukte van belang. Het was toen namelijk elf uur in de ochtend en dat betekent baddertijd voor de olifanten. Het duurde niet lang of de eerste dikhuiden kwamen er al aan. En het duurde ook niet lang of de eerste toerist werd uitgenodigd om op de olifant gezeten mee te badderen.
Toen er inmiddels een olifant of zes aan het poedelen waren hebben wij de stoute bergschoenen uitgetrokken en zijn ook op een van die beesten geklommen. Met het juiste commando van de mahout (drijver) zuigt hij eventjes zijn slurf vol en ledigt die op zijn rug en de berijders. Erg gaaf, zeker als jumbo langzaam maar zeker op zijn zij in het water gaat liggen. Dan lig je er dus ook naast. Als het beest eenmaal weer op de hurken rechtop zit kun je geholpen door zijn slurf en hangend aan zijn oren je weer op zijn rug werken. Kostte me wel drie pogingen en natuurlijk was ik het lachertje aan wal, maar dat was het me allemaal waard.
De middag zijn we op de rug van de olifant de jungle ingetrokken op zoek opnieuw op zoek naar wild. We hadden vrij snel een neushoorn met jong in het vizier. Kom je deze beesten te voet tegen dan kun je maar beter in een boom gaan zitten, maar gezeten op de rug van een olifant ben je in zijn ogen weer sterker dus nemen zij langzaam maar zeker de benen. Erg mooi. Later op de route zagen we nog twee keer twee neushoorns. Nog drie krokodillen ook, maar helaas de tijger in het wild zal aan ons deze vakantie voorbijgaan.
Nu zitten we in Kathmandu, de laatste voor ons nieuwe stad die we aandoen. Winkels, retaurants en activiteiten genoeg hier. Dat worden nog een paar mooie dagen.

© Jeroen de Haas 2019

De video

Bekijk hier de video.

De foto's

Klik rechts op de foto voor een uitvergroting.

De fotoviewer heeft Flash nodig. Installeer Flash.

Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Wellington
Suva