Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/jdehaas/domains/jeroendehaas.nl/public_html/lepus.php on line 3
Jeroen de Haas.nl
Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login
Lees alle verslagen in boekvorm

De reis

IndonesiŽ: de video
24-12-2008
Leidschendam

Bergafwaarts
28-10-2008
Sanur

Varen naar varanen
26-10-2008
Sanur

Dragons den
26-10-2008
Sanur

Hotsprings in Soa
23-10-2008
Ruteng

Adventure Island
23-10-2008
Ruteng

Nieuw land onder de voeten
18-10-2008
Maumere

Over de geheimen van de Balinese keuken
17-10-2008
Ubud

Niet mokken, lekker wokken...
17-10-2008
Ubud

Upperclass in Ubud
15-10-2008
Ubud

Foutje bedankt
15-10-2008
Ubud

Water proof...
13-10-2008
Pemuteran

Geslaagd!
13-10-2008
Pemuteran

De Onderwereld
12-10-2008
Pemuteran

Nemo found!
12-10-2008
Pemuteran

De mannen met de zwavelblokjes...
10-10-2008
Pemuteran

Met de neus op de feiten
10-10-2008
Pemuteran

Als de rook om je hoofd is verdwenen...
08-10-2008
Kalibaru

Vulkanisch Java
08-10-2008
Kalibaru

Inside Indonesia
07-10-2008
Malang

Tempels en vulkanen
07-10-2008
Malang

Van eiland naar eiland
04-10-2008
Jogyakarta

Javaanse Jongens
04-10-2008
Yogyakarta

Monkey business
01-10-2008
Tuktuk

Orang Belanda ontmoet Orang Utang
01-10-2008
Tuk Tuk

Asian gambling
28-09-2008
Medan

Selemat Datang!
28-09-2008
Medan

IndonesiŽ
02-05-2008
Leidschendam

Over de geheimen van de Balinese keuken

Ubud | IndonesiŽ | vrijdag 17-10-2008 | Jeroen

Deze morgen zijn we ingewijd in de keukengeheimen van de Balinese keuken. Met behulp van een chef hebben we zelf een heuze rijsttafel bereid. Daarbij vielen een aantal zaken op.

De bumbu is de basis voor alle gerechten. De bumbu is een saus samengesteld uit sjalotten, knoflook, chilli pepers, zwarte peper, zout, steranijs, gember, tamarind en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je begrijpt dat als je dit alles in een vijzel vermaalt er goddelijke geuren ontsnappen. Het geheel moet nog even met palmolie aangebakken worden en je hebt een totaal andere bumbu dan die wij zo liefdeloos in een plastic bakje in de supermarkt halen.

Vervolgens wijdden we ons aan gestoomd varkensgehakt. En daar komt weer een andere truc om de hoek kijken. Die van het mulitfunctionele bananenblad. Deze grote groene bladeren worden in handzame vierkante bladeren gesneden en deze dienen perfect als stoom- of grillpakketje.

We hebben ook nog Ikan Pepes gemaakt (zoetwater vis in bananenblad van de barbecue), Sate Lilit (tonijngehakt op een satestokje), pindasaus met groenten en een Balinese sambal. De recepten verdienen navolging en gaan zeker mee in de tas (evenals de oorkonde die we mochten ontvangen).

Al met al zijn we culinair weer aardig op de hoogte gebracht. Vanavond is onze laatste avond in Ubud en dan vliegen we morgen weer een eiland verder: Flores.

© Jeroen de Haas 2017

De video

Bekijk hier de video.

De foto's

Klik rechts op de foto voor een uitvergroting.

De fotoviewer heeft Flash nodig. Installeer Flash.

Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Wellington
Suva