Ubud | Indonesië | vrijdag 17-10-2008 | Jeroen
Deze morgen zijn we ingewijd in de keukengeheimen van de Balinese keuken. Met behulp van een chef hebben we zelf een heuze rijsttafel bereid. Daarbij vielen een aantal zaken op.
De bumbu is de basis voor alle gerechten. De bumbu is een saus samengesteld uit sjalotten, knoflook, chilli pepers, zwarte peper, zout, steranijs, gember, tamarind en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je begrijpt dat als je dit alles in een vijzel vermaalt er goddelijke geuren ontsnappen. Het geheel moet nog even met palmolie aangebakken worden en je hebt een totaal andere bumbu dan die wij zo liefdeloos in een plastic bakje in de supermarkt halen.
Vervolgens wijdden we ons aan gestoomd varkensgehakt. En daar komt weer een andere truc om de hoek kijken. Die van het mulitfunctionele bananenblad. Deze grote groene bladeren worden in handzame vierkante bladeren gesneden en deze dienen perfect als stoom- of grillpakketje.
We hebben ook nog Ikan Pepes gemaakt (zoetwater vis in bananenblad van de barbecue), Sate Lilit (tonijngehakt op een satestokje), pindasaus met groenten en een Balinese sambal. De recepten verdienen navolging en gaan zeker mee in de tas (evenals de oorkonde die we mochten ontvangen).
Al met al zijn we culinair weer aardig op de hoogte gebracht. Vanavond is onze laatste avond in Ubud en dan vliegen we morgen weer een eiland verder: Flores.
© Jeroen de Haas 2019
De fotoviewer heeft Flash nodig. Installeer Flash.