Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/jdehaas/domains/jeroendehaas.nl/public_html/lepus.php on line 3
Jeroen de Haas.nl
Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login
Lees alle verslagen in boekvorm

De reis

IndonesiŰ: de video
24-12-2008
Leidschendam

Bergafwaarts
28-10-2008
Sanur

Varen naar varanen
26-10-2008
Sanur

Dragons den
26-10-2008
Sanur

Hotsprings in Soa
23-10-2008
Ruteng

Adventure Island
23-10-2008
Ruteng

Nieuw land onder de voeten
18-10-2008
Maumere

Over de geheimen van de Balinese keuken
17-10-2008
Ubud

Niet mokken, lekker wokken...
17-10-2008
Ubud

Upperclass in Ubud
15-10-2008
Ubud

Foutje bedankt
15-10-2008
Ubud

Water proof...
13-10-2008
Pemuteran

Geslaagd!
13-10-2008
Pemuteran

De Onderwereld
12-10-2008
Pemuteran

Nemo found!
12-10-2008
Pemuteran

De mannen met de zwavelblokjes...
10-10-2008
Pemuteran

Met de neus op de feiten
10-10-2008
Pemuteran

Als de rook om je hoofd is verdwenen...
08-10-2008
Kalibaru

Vulkanisch Java
08-10-2008
Kalibaru

Inside Indonesia
07-10-2008
Malang

Tempels en vulkanen
07-10-2008
Malang

Van eiland naar eiland
04-10-2008
Jogyakarta

Javaanse Jongens
04-10-2008
Yogyakarta

Monkey business
01-10-2008
Tuktuk

Orang Belanda ontmoet Orang Utang
01-10-2008
Tuk Tuk

Asian gambling
28-09-2008
Medan

Selemat Datang!
28-09-2008
Medan

IndonesiŰ
02-05-2008
Leidschendam

Niet mokken, lekker wokken...

Ubud | IndonesiŰ | vrijdag 17-10-2008 | Marijn

Bali is niet alleen bekend om haar stranden, haar dansen en haar natuur, nee Bali is ook bekend om haar zeer verfijnde gastronomische hoogstandjes.

Vanochtend mochten wij onze eerste stapjes maken in de Balinese keuken. Onze chef was een alleraardigste kok die ons eerst alle benodigde kruiderijtjes aanwees. Vervolgens beginnen met de basis, de boemboe. Dit is een kruidenmengsel wat in bijna elk gerecht wel wordt gebruikt. Hij vertelde dat zijn moeder elke dag nieuwe maakte, om zo de dagelijkse kost te kunnen bijkruiden.

Na het nodige snij, hak-, stamp- en bakwerk was de boemboe gereed, op naar de gerechten. Op het menu stonden gestoomde babi (varkensvlees) in bananenbladeren, geroosterde ikan (vis) in bananenbladeren, vissatÚ, een groentenschotel en de lokale atjar-variant.

Voor het vouwen van de bananenbladeren bleek een starterscursus origami geen overbodige luxe, maar na wat oefenen kwamen er mooie builtjes en rolletjes op de plank. Deze waren gevuld met de babi dan wel de ikan en uiteraard met diverse aanvullende specerijen en groenten.

De vissatÚ was een wat kleffe bedoening, daar was de starterscursus pottenbakken erg handig geweest... Je gooit wat vis in de blender, doet er wat specerijen bij en je gaat vervolgens een balletje rollen. Deze kneed je vervolgens kunstig om een breed satÚstokje, et voila, de satÚ kan de gril op. De boontjes werden gewokt in een eigengemaake pindasaus en afgeserveerd met pepertjes.

Voor het bereiden van de atjar kunnen we een starterscursus pieperssnijen aanbevelen, met grote precisie moeten de pepertjes, sjalotjes etc. in zeeeer dunne plakjes gesneden worden...

Serveer het bovenstaande op mooie schaaltjes, en... eet smakelijk!

We zijn zelfs gediplomeerd nu en in te huren voor feesten en partijen...

© Jeroen de Haas 2017

De video

Bekijk hier de video.

De foto's

Klik rechts op de foto voor een uitvergroting.

De fotoviewer heeft Flash nodig. Installeer Flash.

Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Wellington
Suva