Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Uganda & Tanzania: de video
14-12-2009
Leidschendam

Slagroom en witte sneeuw op de taart
25-09-2009
Arusha

Hakuna Matata
25-09-2009
Kilimanjaro

Birds for breakfast
23-09-2009
Lake Manyara

Geflater in de krater
21-09-2009
Ngorongoro

Sleeping with the enemy
18-09-2009
Serengeti

De grote oversteek
16-09-2009
a/b ms Victoria

Foto's
13-09-2009
Kisoro

Close encounter
13-09-2009
Kisoro

Trackertje pesten
12-09-2009
Buhoma

Op weg naar de gorilla's
11-09-2009
Buhoma

Hungry Hippos
11-09-2009
Queen Elisabeth National Park

Just wait
09-09-2009
Kibale National Park

Wild en waterval
07-09-2009
Murchison Falls

Mzungu shaker
06-09-2009
Murchison Falls

Lala salama
05-09-2009
Entebbe

Geen big five, maar big six
05-09-2009
Entebbe

Uganda & Tanzania
16-04-2009
Leidschendam

Trackertje pesten

Buhoma | Uganda | zaterdag 12-09-2009 | Jeroen

We gaan gorilla's bezoeken. Het is vooraf nog een wat onwennig idee om deze sterke reuzen die genetisch gezien nog zo dicht bij de mens staan, te bezoeken. We worden grondig voorgelicht door de gids. Niets in het bos achterlaten, broek in de sokken, regenkleding en voldoende water en eten mee. Ook krijgen we nog twee bewakers met AK-47's mee, want je weet maar nooit. De grens met Congo is dichtbij en de Ugandese regering staat niet op heel goede voet met het verscheurde buurland.
Met zijn tweetjes mogen we de groep Mubare, bestaande uit een silverback (de leider), een mannetje, twee vrouwtjes en twee jonkies bezoeken. We worden met de auto een paar kilometer aan de andere kant van de berg gebracht. Daar stijgen we eerst honderd meter over bebouwde hellingen. Eenmaal boven gekomen is goed te zien waar het natuurpark begint en de inwoners hun activiteiten stoppen. Tot zover ging het allemaal prima. Om de gorilla zoektocht voor ons luie toeristen tot een minimum te beperken zijn anderhalf uur eerder al twee speurders (trackers) op pad te gaan. De bedoeling is dat zij vanaf de slaapplaats de sporen van de groep volgen. Helaas konden zij die dus in eerste instantie niet vinden. Ook kreeg onze gids wat moeilijk contact via de walkie-talkie. Uiteindelijk leverde een galmende oerkreet meer op. Op het gehoor hebben we de trackers gevonden, maar die waren nog steeds zoekende. We werden naar de top van de berg geleid en de trackers hebben helemaal rond de voet van die berg gezocht naar sporen. Wij zaten daardoor na een uur en drie kwartier hevig klimmen en dalen zonder paden, drie uur te wachten. We hadden de hoop op een ontmoeting al bijna opgegeven toen de trackers lieten weten dat ze toch wel iets op het spoor waren. Een geluk: het spoor leidde tegelijk naar de terugweg. De tijd begon te dringen het was inmiddels al halfdrie en de terugweg alleen al zou twee uur in beslag nemen. Wetende dat je tussen vijf en zeven dikwijls geen hand voor ogen ziet van de regen en donders was het behoorlijk spannend. Toch stuitte de trackers uiteindelijk op de groep die had het zich gemakkelijk gemaakt ergens op de route terug naar ons beginpunt!
Tot op een meter of vijf naderden we het eerste mannetje van de groep. Een paar meter verderop zat de silverback, de oudste silverback in het park, maar liefst 40 jaar. De gids gromt een beetje zacht ten teken dat we het goed bedoelen en de apen lijken dat te pikken. Rustig eten ze hele takken bladerloos en afgaande op hun genotvolle windjes van enkele tientallen seconden vinden ze het allemaal wel best. Bekaf genieten we van deze ontmoeting en na een minuut of 40 trekken we weer verder. De tocht lijkt ineens stukken minder zwaar. We lopen terug naar de bebouwde hellingen en terug naar de jeep die al op ons staat te wachten. Terug bij het park begint de regen. Na de hele tocht redelijk schadevrij te hebben kunnen lopen, glij ik onderaan het trapje naar ons plateau uit en kom achterover op mijn achterste tot stilstand. Deze schram op mijn onderrug opgeteld bij de in het bos opgelopen sneeŽn, kleine splinters en vermoeidheid wegen niet op tegen deze indrukwekkende ontmoeting met onze verre verre achter-achter-achterneven en nichten.

© Jeroen de Haas 2019

De video

Bekijk hier de video.

De foto's

Klik rechts op de foto voor een uitvergroting.

De fotoviewer heeft Flash nodig. Installeer Flash.

Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Wellington
Suva