Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Uganda & Tanzania: de video
14-12-2009
Leidschendam

Slagroom en witte sneeuw op de taart
25-09-2009
Arusha

Hakuna Matata
25-09-2009
Kilimanjaro

Birds for breakfast
23-09-2009
Lake Manyara

Geflater in de krater
21-09-2009
Ngorongoro

Sleeping with the enemy
18-09-2009
Serengeti

De grote oversteek
16-09-2009
a/b ms Victoria

Foto's
13-09-2009
Kisoro

Close encounter
13-09-2009
Kisoro

Trackertje pesten
12-09-2009
Buhoma

Op weg naar de gorilla's
11-09-2009
Buhoma

Hungry Hippos
11-09-2009
Queen Elisabeth National Park

Just wait
09-09-2009
Kibale National Park

Wild en waterval
07-09-2009
Murchison Falls

Mzungu shaker
06-09-2009
Murchison Falls

Lala salama
05-09-2009
Entebbe

Geen big five, maar big six
05-09-2009
Entebbe

Uganda & Tanzania
16-04-2009
Leidschendam

De grote oversteek

a/b ms Victoria | Tanzania | woensdag 16-09-2009 | Jeroen

En daar was dan het onvermijdelijke moment dat we Uganda in moesten ruilen voor Tanzania. Dat was nog niet heel eenvoudig. Natuurlijk wel het bureaucratische papierwerk aan beide zijden van de grens en het afgeven van maar weer eens $50 aan norse douaniers.
De echte pijn zat hem in het feit dat onze Ugandese gids Lydia niet de grens mee over mocht om ons tot aan de boot in Bukoba te brengen. In een typisch geval van buurlandje pesten verplichtten de douaniers haar om een werkvergunning van $100 te kopen voor de twee uur rijden die wij nog tot de moesten gaan. Even later kon het ook wel iets goedkoper, maar dan zou het geld rechtstreeks in de zakken van het grenspersoneel komen. Terecht voelde ze daar niets voor en het werd dan ook een ongemakkelijk en plots afscheid van een gids die inmiddels tot reisgenoot was verworden.
Ook chauffeur Ronnie had het moeilijk om met ons en auto over Tanzaniaans grondgebied te rijden. Met veel rekenwerk werd elke af te leggen kilometer berekent tegenover een bijpassend tarief. Zelfs later moest bij zomaar een slagboom over de weg nog met geld geschoven worden.
Ook bij Ronnie viel het afscheid ons zwaar. Het uitzwaaien van de immer rustige maar oh zo betrouwbare chauffeur maakte meer los dan ons lief was. Onze vriend moest in allerijl omkeren om weer voor zes uur de Ugandese grens over te rijden.
We werden gedropt op een strandje aan Lake Victoria. In de verte lag onze slaapschuit al te stomen. Aan het meer was het even bijkomen van alle ontwikkelingen. Smachtend naar een douche en een schoon kleedje duurde het even voordat ik de schoonheid weer kon waarderen. Gelukkig werd ik daarmee geholpen door Yana uit SloveniŽ. Ze is 23 jaar en nogal begaan met het lot van Afrika. Vergeet dat wicht uit Nederland dat in haar eentje de wereld wil omzeilen, want Yana slaat alles. Al elf maanden lang trekt ze in haar uppie door Afrika en helpt daar waar ze denkt dan het nodig is. Zo heeft ze weken bij een stam in een hutje aan Lake Bunyoni gewoond en er een schooltje opgezet. Helpt ze een vriendin om de veelal in achteraf hutjes weggestopte gehandicapte kinderen op te vangen in een speciale school. Stelt ze net zo lang corruptie aan de kaak bij de lokale politie totdat het opgelost is. Heeft ze de alleen voor mannen toegankelijke meditatieliederen mogen aanhoren van de Masaai. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het was makkelijk luisteren naar zoveel bevlogenheid, maar het gaf ook wel een oncomfortabel gevoel: wat doe ik hier eigenlijk in Afrika? Alleen de toerist uithangen of? Ik schep maar geen verwachtingen, in drie weken tijd kun je hier niet echt bergen verzetten.
Na een maaltijdje aan het strand werd het tij dom in te schepen. Onze gastheren brachten ons met de auto tot aan de loopplank van het schip. Luxe want het gedrang voor alle passagiers die geen eerste klas kaartje hadden was niet van de lucht. Als echte happy few konden we vanaf ons dek aanschouwen wat zich benedendeks allemaal afspeelde. Van alles werd in het onderdek gestouwd. Van oude oma's tot pc's en complete ondraagbare pakketten. Boven ons dek was het ook nauwelijks begaanbaar. Elk leeg plekje was ingeruimd voor bananen.
We vertrekken stipt op tijd en de aankomst in Mwanza is ook geheel volgens schema. Vanaf nu rijden we met een nieuwe chauffeur/gids door de rest van Tanzania.

© Jeroen de Haas 2019

De video

Bekijk hier de video.

De foto's

Klik rechts op de foto voor een uitvergroting.

De fotoviewer heeft Flash nodig. Installeer Flash.

Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Wellington
Suva