Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Aso actief
10-11-2010
Nagasaki

Moord in de onsen
09-11-2010
Beppu

Tussen hemel en hel
05-11-2010
Hiroshima

Even iets recht zetten
02-11-2010
Kyoto

Groot, groter, grootst
01-11-2010
Kyoto

Tweeduizend tempels, maar geen kroeg
30-10-2010
Kyoto

Echt Japans
27-10-2010
Tsumago

Kijken, kijken en niet kopen
25-10-2010
Tokio

Dat kan toch allemaal maar
24-10-2010
Tokio

Rust en hectiek op een en dezelfde dag
23-10-2010
Tokio

Van hier tot...
22-10-2010
Tokio

Japan
23-04-2010
Leidschendam

Dat kan toch allemaal maar

Tokio | Japan | zondag 24-10-2010 | Jeroen

Het behoeft natuurlijk geen toelichting dat er in een stad van dertien miljoen veel kan. Toch weet ik zeker dat menig westerling en Nederlander in het bijzonder hier zijn ogen uit kan kijken. Niet alleen op zaterdagavond in Shinjuku is het bal, op zondag kan het er in het Yoyogi-park ook heftig aan toe gaan. Wat zich in deze groene zone allemaal afspeelt kan maar met moeite worden beschreven.
Allereerst is daar de ingang van het park die bestaat uit een brug over de metroliijn. Daarop verzamelt zich de jeugd die zich kosten noch moeite sparen om er op zijn zachtst gezegd opvallend uit te zien. Verkleed als tamagotchi, kinky verpleegster of gothic/punk artiest staan ze daar op de brug om gezien te worden. Doordeweeks student of kantoorklerk op zondag de hotshot van de wijk in uitbundig danwel aanstootgevend kostuum.
Na dit schouwspel volgt er al snel een fascinerende danswedstrijd op het toegangsplein van het park. Wel drie verschillende Rock and roll gezelschappen steken elkaar naar de kroon op dans gebied. Vol overgave en met voor de heren een vette Elvis-kuif dansen ze op bleke rocknummers of hun leven er van afhangt. En mocht hun leven niet in de waagschaal liggen, danwel de wisnt van de dag. Concurrerende dansploegen worden rustig met (volle) bierblikjes bekogeld als zij hun beatmachines luider zetten dan de concurrentie.
In het park zelf is het ook al niet minder vreemd. Een herenclub heeft zich volledig uitgedost als vrouw en fotografeert elkaar liefelijk in het gras. Jeugd oefent een Nintendo-achtig dansje en verder is alles wat gitaar speelt, kan tapdansen, of jongleren aanwezig op zijn of haar plek in het park. Iedereen doet wat hij wil en respecteert de ander die iets totaal anders doet. Mooi om te zien en geweldig om tussen te lopen. En dan bijna als een vlieg op de muur, want er is niemand die zich iets aantrekt van die opvallend slecht geklede cameratoerist.

© Jeroen de Haas 2019

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington