Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Aso actief
10-11-2010
Nagasaki

Moord in de onsen
09-11-2010
Beppu

Tussen hemel en hel
05-11-2010
Hiroshima

Even iets recht zetten
02-11-2010
Kyoto

Groot, groter, grootst
01-11-2010
Kyoto

Tweeduizend tempels, maar geen kroeg
30-10-2010
Kyoto

Echt Japans
27-10-2010
Tsumago

Kijken, kijken en niet kopen
25-10-2010
Tokio

Dat kan toch allemaal maar
24-10-2010
Tokio

Rust en hectiek op een en dezelfde dag
23-10-2010
Tokio

Van hier tot...
22-10-2010
Tokio

Japan
23-04-2010
Leidschendam

Tussen hemel en hel

Hiroshima | Japan | vrijdag 05-11-2010 | Jeroen

Alweer twee dagen geleden kwamen we aan in Koya San. Dat had nogal wat voeten in de aarde want met ettelijke overstappen, een tandradbaan en een bus kwamen we in het heilige der heiligen. Een bergplaatsje met aardig wat belangrijke tempels. Een andere attractie is hier de onmetelijk grote begraafplaats. In de hoofdschrijn alhier ligt een priester al heel wat jaren te wachten op de re´ncarnatie van boeda. Er wordt gezegd dat deze priester dan kan communiceren met het opperwezen. Daarom wel zo handig om dicht in de buurt te liggen van de grote communicator. De begraafplaatsen liggen schitterend in een bos en variŰren van een simpele steen tot hele monumenten. Het is ook een gewoonte voor grote bedrijven om een eigen monument hier te hebben. Zo zagen wij al een graf voor medewerkers van Panasonic, UCC Coffee (met heel toepasselijk een marmeren kop en schotel), Nissan en waarschijnlijik een soort raketfabrikant, want aan het eind van een groot veld stak een metershoge raket in de lucht.
Verder hebben we nog een stuk gelopen van het vrouwelijke deel van het pelgrimspad naar Koya San. Vrouwen werden tot ver in de tweede helft van de negentiende eeuw niet toegelaten tot het heilige plaatsje. Daarna kregen ze een eigen toegangsroute middels deze trek.
We slapen in een tempellodging en dat is niet al te primitief. Hoewel de gangen van het gebouw geen ramen kennen en daar dus ook de buitentemperatuur van negen graden heerst, worden de kamers bij thuiskomst al aangenaam verwarmd. Daarnaast is er nog de snikwarme onsen voor het diner om alvast wat extra temperatuur op te slaan. Daarna in yukata naar het diner bestaande uit vele varianten tofu, rijst, groente, wat zuur, misosoep en een flesje sake. Na het diner (rond zeven uur) worden we vriendelijk verzocht om te gaan slapen.
's Ochtends maken we een gebedsceremonie mee. Zonder ondertiteling dus de diepere betekenis ontgaat wel een beetje. Trommelgeroffel en het opgestookte vuur dat welhaast het houten plafond lijkt te raken houden ons gedurende het halfuur goed wakker. Daarna een tofu-ontbijt en onze tijd zit er weer op. Terug naar de tandradbaan en op weg naar Hiroshima.
We zijn nog maar kort in Hiroshima als we al op zoek gaan naar de plek waar de eerste atoombom ooit zijn doel troef. Het hele gebied, eens een druk stadshart op een eiland in de rivier is verworden tot gedenkplaats. Maar het straalt ook actie uit. Een aantal monumenten vragen je actief deel te nemen in de strijd om kernwapens de wereld uit te krijgen. Eenmaal in het Hiroshima Peace Memorial Museum snap je waarom dit de stad is die zich fel kant tegen elke vorm van kernwapens. Haarfijn legt dit museum zonder oordeel uit hoe de stad was voor de bom, hoe japan een oorlog in de stille oceaan begon, hoe het besluit tot bombarderen is genomen en wat de gevolgen ervan zijn.
De expositie laat een diepe indruk achter. Sommige beelden laten niet veel aan de fantasie over. Maar de feitelijke foto's vallen in het niet bij de vele tekeningen die ooggetuigen, slachtoffers en overlevers destijds hebben gemaakt. Stuk voor stuk stralen ze allemaal de hel op aarde uit.

© Jeroen de Haas 2019

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington