Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Tempeltocht
24-11-2011
Antigua

Ya-man!
21-11-2011
Caye Caulker

Kijkje achter de schermen
17-11-2011
Copan

Revolutie en wanhoop
14-11-2011
Perquin

Revolutie en hoop
10-11-2011
Leon

Over de grens
06-11-2011
Isla de Ometepe

Gevaarlijke natuur
03-11-2011
Santa Elena

Aan een stalen draadje
02-11-2011
Santa Elena

Planten- en dierenrijk
01-11-2011
La Fortuna

Welkom in Amerika
30-10-2011
La Fortuna

Midden-Amerika: van Costa Rica tot Guatemala
17-06-2011
Leidschendam

Planten- en dierenrijk

La Fortuna | Costa Rica | dinsdag 01-11-2011 | Jeroen

Gisteren hebben we kennnis gemaakt met de flora- en faunarijkdom van het land. Ik schreef het in IndonesiŽ ook al: stop hier iets in de grond en het groeit als kool. In natuurpark CaŮo Negro, waar wij een rondvaart kregen, vaar je langs metersdikke bomen. In Nederland zou zo'n reus honderden jaren oud zijn, door het groeitempo hier waarschijnlijk slechts net honderd jaar. Langs het water veel vogels gezien, van verschillende reigersoorten tot ijsvogels en van iguana's tot Jesus Christ Lizzards. Laatstgenoemde dankt zijn naam aan het feit dat ze in een actieve bui over het water rennen. Ook mooi: een drietenige luiaard met baby. Slotstuk was, naast kip-in-de-boom (een hagedis die hier gewaardeerd wordt om zijn kipsmaak) een kaaiman naast een colafles. Ze zijn dan wel groen en ecologisch hier, maar zwerfvuil bestaat helaas zelfs hier.

Ander groen voorbeeld: het hekwerk hier langs de landerijen wordt gemaakt van levende bomen. Niet alleen scheelt dat een hoop gekapt hout en zodoende ook geld, het hek levert zo ook nog een bijdrage als groene long van de aarde.

Langs de wegen eindeloze plantages, bananen (zoet), platanas (aardappelachtige banaan) en ananas. Wist niet dat een organische ananas er zestien maanden over doet om te groeien en rijpen. Met de nodige chemicaliŽn kunnen ze dat nog verkorten tot dertien, maar als je rekent dat er per boom maar een of hooguit twee vruchten groeien, dan kun je wel indenken hoeveel tijd, ruimte en energie er in de ananasbusiness gaat zitten.

Langzaam leren we hier ook omgaan met de hevige regenbuien. Het is hier dagelijkse kost en zonder regen was Costa Rica niet zo rijk aan plant en dier.

Klik hier voor foto's

© Jeroen de Haas 2021

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington