Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Tempeltocht
24-11-2011
Antigua

Ya-man!
21-11-2011
Caye Caulker

Kijkje achter de schermen
17-11-2011
Copan

Revolutie en wanhoop
14-11-2011
Perquin

Revolutie en hoop
10-11-2011
Leon

Over de grens
06-11-2011
Isla de Ometepe

Gevaarlijke natuur
03-11-2011
Santa Elena

Aan een stalen draadje
02-11-2011
Santa Elena

Planten- en dierenrijk
01-11-2011
La Fortuna

Welkom in Amerika
30-10-2011
La Fortuna

Midden-Amerika: van Costa Rica tot Guatemala
17-06-2011
Leidschendam

Gevaarlijke natuur

Santa Elena | Costa Rica | donderdag 03-11-2011 | Jeroen

De afgelopen dagen zijn we hier in Costa Rica echt in de serieuze natuur gedoken. Het dagelijks leven, het nachtleven: alle facetten kwamen aan bod. Al gauw werd dankzij een deskundige natuurgids duidelijk dat het niet zomaar simpel leuk leven is in het woud. Wat te denken van wurgbomen, de hotlips-plant (zo genoemd omdat de bloemen lijken op twee getuite lippen la Marijke Helwegen) of een schimmel die het lijf en wezen van een kever overneemt. Deze laatste rariteit is haast van een buitenaardse boosaardigheid. De schimmel komt in contact met de kever, plant zich in zijn lijf en begint de kever van binnenuit uit te teren. Vervolgens krijgt de kever het koud en akelig, kruipt uit de aarde en, helaas voor hem, overlijdt. De schimmel krijgt zonlicht en is zo weer in staat om de cirkel van het leven te vervolgen met het rondstrooien van sporen. Wat een leven...

Het leest nu wel leuk weg, maar we hebben afgelopen twee dagen aardig wat jungle- kilometers gemaakt. Dankzij de aanwezigheid van een gids hebben we er ook nog aardig wat van opgestoken. In het park Monteverde viel het meest te zien. Niet te vergeten de oh zo leuke kolibries. Kleine vliegende wezentjes verzot op suikerwater. Sommige zo klein als je pink, andere weer wat ter grote van een kinderhand. Al voorbij vliegend klinken ze als een groot insekt. Echt fascinerend om ze aan de slag te zien.

Het park heeft plastic bakjes opgehangen met daarin hun lievelingsdrank. Bezoekers lopen eerste zelf even langs een overheerlijke koffiebar (echte koffie van Arabica-bonen uit Guatemala!) en kunnen dan van nabij de vogeltjes zien lurken uit de plastic bloemachtige bakjes met suikerwater. Alle soorten komen in no-time voorbij. Groot, klein, bontgekleurd of juist in rustig groen gestoken. De verhalen over het aantal slagen per minuut die hun vleugels maken en de snelheid van vliegen moet je maar eens opzoeken in wikipedia, het beestje is een natuurwonder op zich.

© Jeroen de Haas 2021

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington