Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Tempeltocht
24-11-2011
Antigua

Ya-man!
21-11-2011
Caye Caulker

Kijkje achter de schermen
17-11-2011
Copan

Revolutie en wanhoop
14-11-2011
Perquin

Revolutie en hoop
10-11-2011
Leon

Over de grens
06-11-2011
Isla de Ometepe

Gevaarlijke natuur
03-11-2011
Santa Elena

Aan een stalen draadje
02-11-2011
Santa Elena

Planten- en dierenrijk
01-11-2011
La Fortuna

Welkom in Amerika
30-10-2011
La Fortuna

Midden-Amerika: van Costa Rica tot Guatemala
17-06-2011
Leidschendam

Over de grens

Isla de Ometepe | Nicaragua | zondag 06-11-2011 | Jeroen

Wat is onverstandiger dan vakantie vieren op een eiland met een vulkaan? Juist ja vakantie vieren op een eiland bestaande uit twee vulkanen! Het moge duidelijk zijn inmiddels zijn we aangekomen in Nicaragua. Isla de Ometepe: eiland van twee bergen.

Het duurde even om de grens van Costa Rica met Nicaragua te passeren. Wat dat betreft zijn we met onze Schengenlanden en de Euro wel verwend. Hier is het nog ‘ouderwets’ uitchecken bij het ene land en inchecken bij het andere land. Toeristvriendelijk en welvarend Costa Rica stempelde ons binnen een mum van tijd het land uit. De instempel aan de kant van Nicaragua duurde twee uurtjes. In de tussentijd hadden we een geldwisselaar gevonden die in onze bus rustig onze Colonnes omwisselde in Cordoba's. Helaas glipte er ook een onbetrouwbaardere wisselaar binnen die de voorste rijen enige dollars afhandig wist te maken met een onrealistische koers. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal in het schemergebied tussen grens, niemandsland en grens. We hebben nog tig grensposten te gaan dus ook wij als groep zullen er wel steeds slimmer in worden!

Uiteindelijk waren we al lang blij met de relatief snelle grensovergang, want het gerucht ging dat duizenden Nicaraguanen die in Costa Rica hun kost proberen te verdienen deze zaterdag terug zouden reizen naar hun geboorteplaats om te kunnen stemmen. Er zijn hier zondag namelijk verkiezingen!

Vanaf de grens reden we in een uurtje naar Sant Jorge, daar gaan bootjes naar het achtvormige eiland Isla de Ometepe. De beide cirkels van de acht zijn twee reusachtige vulkanen. Een actief de ander niet. Het levert een schitterend eiland op met heel veel toerisme. De veerbootjes zijn nog uit het jaar nul en het is even slikken als je gezeten op het onderdek ziet wat er allemaal op zo'n klein bootje geladen wordt. De oversteek duurt een uur en eindigt in de even aftandse als chaotische havenplaats Moyagalpa. In oudkundige taal betekent dit zoiets als 'veel muggen'. Waarom toch altijd zoveel bijtende insekten op de mooiste plekjes van deze aardbol?

Vandaag hebben we een goed deel van het eiland kunnen zien. Hier zijn oude petrogliefen gevonden uit pre-colombiaanse tijd. Het stelt niet veel voor maar het is een aardig puzzelstukje van de grote mythen der inca's, maya's en azteken. Verder heb je overal op het eiland schitterend uitzicht op de rokende danwel passieve vulkaan. Leuk was dat we ook langs een stemlokaal zijn geweest. Wie gestemd heeft moet zijn duim laten inkten om fraude tegen te gaan. Overigens mag je hier op elk leeg stukje muur met verf en kwast campagneleuzen schilderen. Dat geeft nog eens een levendige campagne. Nu maar afwachten welke president dit op gaat leveren.

© Jeroen de Haas 2021

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington