Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Tempeltocht
24-11-2011
Antigua

Ya-man!
21-11-2011
Caye Caulker

Kijkje achter de schermen
17-11-2011
Copan

Revolutie en wanhoop
14-11-2011
Perquin

Revolutie en hoop
10-11-2011
Leon

Over de grens
06-11-2011
Isla de Ometepe

Gevaarlijke natuur
03-11-2011
Santa Elena

Aan een stalen draadje
02-11-2011
Santa Elena

Planten- en dierenrijk
01-11-2011
La Fortuna

Welkom in Amerika
30-10-2011
La Fortuna

Midden-Amerika: van Costa Rica tot Guatemala
17-06-2011
Leidschendam

Revolutie en hoop

Leon | Nicaragua | donderdag 10-11-2011 | Jeroen

Een aantal dagen Nicaragua brengt langzaam inzicht in de geschiedenis en volksaard van het land. Hier kent het volk niet de weg van de minste weerstand. Door schade en schande, verdriet en pijn is dit vulkanische vruchtbare land voorzichtig aan het wennen aan een vleugje democratie. De verkiezingen van afgelopen zondag zijn gewonnen door oudgediende Daniel Ortega. De nationale kranten en internationale nieuwssites spreken over ondoorzichtige verkiezingen, fraude en afpersing. Toch was er feest bij de bekendmaking van de uitslag. De winnaars, FSLN, liberalen - wat bij ons juist te vergelijken is met links - paradeerden in een meterslange optocht door de straten van Granada. Uitgelaten, toeterend, zingend kwamen ze voor de deur van ons hotel voorbij. Ik heb het twintig minuten lang met kippenvel staan bekijken en aangestoken door zoveel enthousiasme de stoet fietsers, wandelaars, brommers en auto's terug gegroet met een V van wijs- en middelvinger. Bij ons het symbool voor vrede, hier het symbool voor lijst 2 en de grote verwachtingen!

Nu maar afwachten of de tweede termijn voor Ortega de mensen hier in het land meer gaat brengen. De eerste termijn is enigszins onbetekenend voorbij gegaan. Nu heeft de man ook nog eens een meerderheid in de assemblee. Heel veel macht hoopt zich op bij een individu en de geschiedenis wijst uit dat dit vaak niet veel goeds betekent.

Wat dat betreft heb ik vandaag hier in Leon een lesje geschiedenis gehad. In vogelvlucht door de landing van de eerste Spanjaarden tot aan de revolutie en oorlog tegen Amerika van de jaren 60 tot eind jaren 80 van de vorige eeuw. Vanmorgen werden we opgehaald door Nederlander Harrie die hier een toerbureau heeft opgezet. Een van de toers heet Geschiedenis en de Revolutie. Met een Volkswagen T2-busje rijden we langs verschillende plekken. Zoals de plek waar de Spanjaarden Leon voor de tweede keer stichtten, de eerste keer bleek bij nader inzien te dicht onder een vulkaan. Of de boom waar ze het opperhoofd van de indianen in ophingen om vervolgens het hele land te claimen en de kolonisatie op grote schaal te beginnen.

Een paar kilometer verderop en honderden jaren later in tijd staan we ineens bij het fort el Fortin. Het fort geeft een magistraal uitzicht over de ring van vulkanen, maar is het toneel van een afgrijselijke geschiedenis. In de tijd van de dictatorsfamilie Samoza doet het dienst als gevangenis voor politieke gevangen. Geen huis van bewaring, meer een van de opruiming. Het is maar een decor in de revolutie die jaren 70 met succes gevoerd wordt. Het begint met de bestorming van de gevangenis in Leon zelf. Die actie breidt zich in een ruk uit tot el Fortin. De nationale garde van Samoza is verrast en kan ondanks bombardementen de geest niet meer terug in de fles krijgen. In veertien dagen hebben de revolutionairen het land in handen en de dictator verjaagd. Mooi en snel zou je denken, maar helaas de Verenigde Staten besloten anders. Al decennia bang voor communisme en teveel linksigheid helpt het met illegaal geld en wapentuig de Garde weer terug in het zadel. De strijd die in 1979 ten einde had kunnen zijn, werd hierdoor nog elf jaar gerekt, met een enorme verwoesting van mensenlevens, steden en economie ten gevolge.

Het ooit rijke florerende Nicaragua staat nu in de top-10 van armste landen door deze loop van de geschiedenis. Laten we hopen op een beter leven voor de Nicaraguanen. Ze verdienen het hier.

© Jeroen de Haas 2021

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington