Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Tempeltocht
24-11-2011
Antigua

Ya-man!
21-11-2011
Caye Caulker

Kijkje achter de schermen
17-11-2011
Copan

Revolutie en wanhoop
14-11-2011
Perquin

Revolutie en hoop
10-11-2011
Leon

Over de grens
06-11-2011
Isla de Ometepe

Gevaarlijke natuur
03-11-2011
Santa Elena

Aan een stalen draadje
02-11-2011
Santa Elena

Planten- en dierenrijk
01-11-2011
La Fortuna

Welkom in Amerika
30-10-2011
La Fortuna

Midden-Amerika: van Costa Rica tot Guatemala
17-06-2011
Leidschendam

Revolutie en wanhoop

Perquin | El Salvador | maandag 14-11-2011 | Jeroen

Nicaragua ligt achter ons. Na twee overnachtingen in Matagalpa, bekend van de cacao-productie, zijn we gisteren de grens overgestoken naar Honduras om na dik twee uur rijden de grens met El Salvador te passeren. Al met al ziijn we gisteren twaalf uur aan het rijden geweest. Het oponthoud bij de grenzen en de slechte kwaliteit van de wegen in Honduras zorgde ervoor dat we het laatste uur in het donker moesten rijden.

Het leuke van in het donker arriveren is dat je pas bij daglicht ziet hoe mooi het uitzicht eigenlijk is. Dat begon nog niet bij het openen van de gordijnen. Maar wel bij het eerste daglicht dat al rond half zes de kamer engiszins verlichtte. Mijn ogen openend zag ik een forse vette zwarte spin aan het plafond rondrennen. Die wetenschap had me zomaar mijn nachtrust kunnen kosten, zeker toen mijn ogen gewend waren aan het ochtendkrieken en er nog een tweede maatje langs de balken in het plafond schuifelde.

Eenmaal veilig buiten het chalet kijk ik een groot en uitgestrekt dal in. Vandaag belooft een beladen dag te worden. Een lokale gids zal ons inwijden in de burgeroorlog die hier heeft gewoed. We beginnen bij het museum, waar een veteraan ons zo goed mogelijk probeert de strijd uit te leggen. Ook hier is het volk de lange onderdrukking van het leger zat. Een selecte groep machthebbers stuurt het leger met verouderd Amerikaans wapentuig. Deze wapens worden na het beŽindigen van de Vietnam-oorlog niet voor niets in El Salvador afgedankt. Ook hier verdenken de VS de arme burgers van teveel linkse sympathiŽn. Het leger weet met deze spullen haar eigen burgers onder de duim te houden. Toch zijn de guerrilla's sluw en tactisch genoeg om na elf jaar harde strijd de kwade kopstukken te verjagen.

Na het museum neemt Josť ons mee naar zijn geboortedorp. El Mozote heeft een zware tol moeten betalen in de strijd. Omdat het zo centraal lag, dacht het leger dat het dorpje een uitgelezen leverancier moest zijn voor de guerrilla's. Die vrijheidstrijders waren echter uiterst zelfvoorzienend en georganiseerd in de groene wildernis. Om orde op zaken te stellen, moesten burgers zich niet meer in de bossen begeven. Wie netjes in het dorp zou wonen, had niets te vrezen was de cynische boodschap die de bewoners maandenlang van het leger te horen kregen. Regelmatig werd het dorp binnengevallen en moesten alle burgers op het plein verzamelen. Daar kregen ze regelmatig schijnexecuties te verduren om maar vooral de angst te laten regeren.

Josť staat nij het dorpsmonument al snel met tranen te vertellen hoe het op een dag geen oefening in angst meer was. Op 11 december 1981 openbaart de hel zich in het dorp. Mannen worden de kerk ingejaagd en doodgeschoten, vrouwen en kinderen volgen achteloos daarna. In totaal worden 1600 mensen in koede bloede vermoord.

Daar sta je dan als toerist... even iets om over na te denken. Beseffen hoe vanzelfsprekend vrijheid voor ons alweer is geworden. Geen leuk verhaal om te moeten schrijven, maar het vergeten zou vele malen erger zijn.

© Jeroen de Haas 2021

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington