Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Tempeltocht
24-11-2011
Antigua

Ya-man!
21-11-2011
Caye Caulker

Kijkje achter de schermen
17-11-2011
Copan

Revolutie en wanhoop
14-11-2011
Perquin

Revolutie en hoop
10-11-2011
Leon

Over de grens
06-11-2011
Isla de Ometepe

Gevaarlijke natuur
03-11-2011
Santa Elena

Aan een stalen draadje
02-11-2011
Santa Elena

Planten- en dierenrijk
01-11-2011
La Fortuna

Welkom in Amerika
30-10-2011
La Fortuna

Midden-Amerika: van Costa Rica tot Guatemala
17-06-2011
Leidschendam

Ya-man!

Caye Caulker | Belize | maandag 21-11-2011 | Jeroen

Na wat lange reisdagen, onder meer van Copan naar Rio Dulce en van Rio Dulce naar tropisch eiland Caye Caulker in Belize, is het nu eens even goed genieten langs het witte strand onder een palmboom. Tijd om eens terug te kijken op de afgelopen dagen.

Rio Dulce is een afzichtelijk een-straat-dorp. De reden van ons bezoek is dat je hier vlot op een speedboot stapt om naar een van de resorts te varen langs de rivier. De rivier leidt helemaal tot aan de Caribische zee. Bij de monding tref je Livingston, een enclave slechts per boot bereikbaar. De tocht naar Livingston per snelle boot duurt een uur en is al de helft van de dagtocht waard. De bomen groeien vanaf de watergrens rechts de steile rotswanden op. Witte reigers, pelikanen en vissers gezeten in een simpele kano lijken ogenschijnlijk de enige bewoners van dit stuk waterland.

Livingston is een verhaal apart. Een groot deel van de bewoners stammen nog af van ‘onhandelbare’ slaven die hier door de Britten zijn gedumpt: de Garifuna's. In het straatbeeld veel rastahaar, reggaemuziek en alles moet vooral ‘easy man’!

De hoofdstraat zit vol met toeristenwinkels. Maar achter deze eerste faade, weten we inmiddels, schuilt een ander Livingston. Het begint een beetje een rode draad te worden, maar als we worden opgepikt door een ‘rasta die een tijdje in Breda heeft gewoond’, lopen we al snel door smalle steegjes langs open riool en afgebladderde houten huisjes. De bevolking heeft hier geleerd hoe de toerist vriendelijk te benaderen om ze vervolgens in een mum van tijd mee te nemen op toer, naar een restaurant of een andere dienst. Natuurlijk niet voor niets, maar door hun relaxtheid en een aandoenlijk verhaal ben je al snel geneigd om wat Belize Dollars aan het eind van de toer af te staan.

We eindigen bij een restaurant en genieten daar van Tapado, soep op basis van kokos met vis daarin. Terug bij het hotel wacht ons nog een afspraak bij een door Zwitsers gerunde lodge voor een barbecue-buffet. Midden in de jungle aan een zijtak van de rivier ligt Casa Perico alwaar we door Bruno verwelkomd worden. In het donker onder een magnifieke sterrenhemel worden we door aangeschoten Bruno naar huis gevaren.

Inmiddels zijn we dan in het zesde land van deze reis beland. Belize, voormalig Brits Honduras, Engelssprekend en het hoofd van de koningin van Groot-Brittanië op het geld. En toch rijden ze hier rechts! We zijn in een dag van de grens naar Belize City gereden om daar per snelle boot aan te komen op het tropische Caye Caulker. Tropisch inderdaad want onze koffers staan koud te wachten bij de receptie als hier een hoosbui losbarst. Pas bij het ochtendgloren droogt de boel weer op en begint het grote luieren en genieten. ‘Ya-man, don't walk so fast. This is Belize!’

© Jeroen de Haas 2021

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington