Zoom kaart
Home
Mail Jeroen
Login

De reis

Tempeltocht
24-11-2011
Antigua

Ya-man!
21-11-2011
Caye Caulker

Kijkje achter de schermen
17-11-2011
Copan

Revolutie en wanhoop
14-11-2011
Perquin

Revolutie en hoop
10-11-2011
Leon

Over de grens
06-11-2011
Isla de Ometepe

Gevaarlijke natuur
03-11-2011
Santa Elena

Aan een stalen draadje
02-11-2011
Santa Elena

Planten- en dierenrijk
01-11-2011
La Fortuna

Welkom in Amerika
30-10-2011
La Fortuna

Midden-Amerika: van Costa Rica tot Guatemala
17-06-2011
Leidschendam

Tempeltocht

Antigua | Guatemala | donderdag 24-11-2011 | Jeroen

In Caye Caulker is behalve veel geluier niet veel gebeurd. Nou ja, dat ik na een paar uurtjes blote bast in de schaduw levend verbrand ben dan misschien. En dat het snorkelen in eerste instantie niet door ging omdat de zeilboot genaamd ‘sexy chicken’ niet door de bemanning van het houten piertje de open zee op kon worden gemanouvreerd. Na drie kwartier klooien en bijna twee kapsijzingen hebben we onszelf in veiligheid gebracht. Verder wel hele mooie zonsondergangen gezien en genoten van de kreeft die hier in ieder restaurant van de grill geserveerd wordt.

Dinsdag was het dan tijd voor ons afscheid van Caye: varen naar Belize City en rijden naar de grens van Belize. Vanaf daar was het nog goed vier uur rijden naar Tikal: een uitgestrekt tempelcomplex midden in de bossen. Woensdag bij dageraad lopen we al door het park. De pieken van een aantal Maya-piramides steken al een beetje boven de mist uit. Brulapen doen je geloven dat het hier stikt van de vraatzuchtige dinosaurussen. Wat een monsterlijk geluid kunnen deze beesten over grote afstanden verspreiden.

Gezeten hoog bovenop tempel IV, de Maya's moeten toch aansprekender namen hebben gehad voor dit imposante bouwwerk, trekt de nevel langzaam uit het oerwoud. De vogels worden wakker en de eerste aapjes springen van tak naar tak. Als dan eenmaal de andere piramides zichtbaar worden kun je je enigszins voorstellen wat een magische uitwerking deze plek voor de Maya's gehad heeft.

Ons wacht ook nog een magische belevenis: vliegen met TAG. In een klein vliegtuigje voor achttien personen vliegen we van het nabijgelegen Flores naar Guatemala City. Bij aankomst blijkt dat er maar een paar van onze koffers mee zijn gekomen met het toestel. De rest komt pas drie uur later, die waren te zwaar. Of we maar even willen wachten... Er zit niets anders op dan onze tijd te verdoen in het levensgevaarlijke Guatemala City.

Levensgevaarlijk wordt weer relatief als je weet dat we hier overal geëscorteerd worden door de politie. Die rijdt vanaf Belize continu achter ons aan en dat moet voldoende afschrikken om ons als toerist verder niet lastig te vallen. De service wordt betaald door de overheid en de agenten zijn uiterst vriendelijk en beleefd. Een fooitje wordt in dank aanvaard evenals een maaltijd bij de kippen-fastfood-gigant.

Toch weer dat dubbele gevoel: als toerist wordt je hier uiterst goed bewaakt, terwijl in de grote steden het aantal moorden schrikbarend hoog ligt. Moeten die agenten niet gewoon boeven vangen en de bevolking beschermen in plaats van ons braaf te achtervolgen?

© Jeroen de Haas 2021

Foto's

Een selectie van mijn laatst gemaakte foto's.


Reisklok

Belmopan
San José
San Salvador
Ciudad de Guatemala
Tegucigalpa
Managua
Santiago
Amsterdam
Kampala
Dar Es Salaam
New Delhi
Kathmandu
Jakarta
Kuala Lumpur
Singapore
Beijing
Tokio
Suva
Wellington